Lezing: Lucas 4: 1-13 1e zondag 40-dagen tijd 10 maart

De 8 flessen staan in een cirkel geplaatst, als symbool voor de aarde. Ze zijn onderling verbonden door klimopranken die samen een krans van solidariteit vormen. Ze worden gesierd met paarse bloemen  (cyclamen, anemonen?) In het verhaal van de verzoeking in de woestijn kiest Jezus voor de weg van God. Hij toont zich hiermee niet alleen solidair met Zijn volk, maar met de gehele mensheid. Jezus is er klaar voor, Zijn werk kan beginnen.

2e zondag 40-dagen tijd 17 maart 

De 8 met riet omhulde flessen staan in de vorm van het Griekse kruis en dat is ook de vorm van de eerste letter van het Griekse woord Christus. We horen het verhaal van de verheerlijking op de berg en de moeilijke weg die Jezus moet gaan. In de flessen staan witte bloemen als teken van hoopvolle bloei in een koude periode. Toch is de lente dichtbij. Een uitbottende tak in het midden van het kruis reikt omhoog en bepaalt ons bij het hemels visioen. Een nieuwe tijd breekt aan. 

Tekst schikking 24 maart 2019, derde zondag veertigdagentijd.

De flessen staan deze keer opgesteld in een ellips, de vorm van een oog. Het gaat vandaag om aandachtig zien. De bloemen van de primulaplantjes doen denken aan ogen. De bedoeling van ons leven is dat we vrucht dragen, dat wij iets kunnen betekenen voor anderen, omzien naar elkaar. Hiertoe worden wij aangespoord. Wij zijn een vijgenboom, de Eeuwige is de tuinman. Met eindeloos veel geduld en liefde wacht hij op de eerste bloesem (zie: de katjes) en vrucht (zie: de vijgen)

Tekst bij de schikking van 31 maart, vierde zondag 40-dagentijd.

Lucas 15:11-32 De gelijkenis van de verloren zoon.

Een zoon was verloren, maar keert terug naar zijn vader. Hij mag opnieuw beginnen. Opnieuw beginnen kan spannend zijn. Hoe zal het gaan? Dit komt tot uiting in de kwetsbaarheid van het zachte rose van de bloesemtakken en het tere groen van de viburnum opulus.

De flessen zijn in een krachtige achthoek geplaatst. Ze zijn onderling verbonden door de lichtgroene cornustakken om dit nieuwe begin te ondersteunen.

Tekst en foto liturgische schikking 7 april, vijfde zondag 40-dagentijd.

 

Lucas 20: 9-19. We horen/ hoorden vanmorgen de gelijkenis van de onrechtvaardige pachters. Daarom wordt vandaag met de acht flessen de wijngaard uitgebeeld.  De vorm voor deze schikking is een gesloten vierkant en oogt afwijzend. Door het zwaardvormig blad van de sansevieria ( ook wel vrouwentong genaamd) lijkt de wijngaard een vijandelijke vesting ondanks de lieflijk ogende blauwe druifjes. Er is geen opening om het gesprek te voeren.

Tekst en foto liturgische schikking 14 april, Palmzondag.

Lucas 19: 29-40, het verhaal van de intocht in Jeruzalem.

Uitgebeeld is de weg van de Olijfberg naar Jeruzalem waarlangs Jezus gaat.

Vier flessen aan weerszijden met gebogen takken met buxus van fles naar fles. Als een poort waardoor Jezus als een koning wordt binnen gehaald.

Een feestelijk onthaal met een droevige ondertoon……

Toelichting Liturgische schikking Goede Vrijdag

Zeven flessen met paarse bloemen staan vandaag in de vorm van een kruis opgesteld. Zeven, het getal van de volheid. Er is een einde gekomen aan Jezus’ lijden:  “Het is volbracht”.

Toelichting liturgische bloemschikking Paaswake/ Stille zaterdag.

Acht flessen staan opgesteld in de vorm van een hart: Liefde overwint alles, zelfs de dood! In deze Paaswake zien we een tuin voorzichtig tot bloei komen, een aarzelend begin. Teer groen overheerst nog, maar de eerste witte lentebodes zijn al zichtbaar.

Zij vomen het begin van de uitbundig bloeiende tuin die op paasmorgen in volle glorie te zien zal zijn!

Toelichting op de liturgische schikking van Pasen.

De nieuwe paaskaars brandt in de Kruiskerk na afloop van de paaswake.

Nog is het nacht, maar op de achtergrond is de lentetuin van paasmorgen al zichtbaar.