Werkgroep Pelgrimage Burgum

Met als motto "In vertrouwen op weg gaan" organiseert de werkgroep jaarlijks in onze omgeving op zaterdag, voorafgaande aan de Stille Week voor Pasen, een langere pelgrimstocht gecombineerd met een minipelgrimage. De pelgrims laten zich inspireren door ontmoetingen met mensen, het landschap, de natuur, de stilte, de cultuurhistorie en spirituele plekken / locaties. De spirituele doelstelling van het pelgrimeren kan worden gekoppeld aan het jaarlijkse thema van het Burgumer 40-dagenproject, in relatie met kernbegrippen als ontmoeting, verwondering en zingeving. De werkgroep bestaat uit 4 kernleden. De werkgroep kan voor het uitvoeren van speciale taken aangevuld worden met gemeenteleden van de Burgumer Kerken (Raad van Kerken). In voorkomende gevallen wordt deze medewerking op ad hoc basis verleend. De activiteit vindt plaats onder medeverantwoordelijkheid van de werkgroep Vorming & Toerusting van de Raad van Kerken in Burgum.


De kernleden van de werkgroep zijn:

  • Ekke en Hanna Terpstra
  • Annie Deinum
  • Taeke Doevendans (contactpersoon)

 

Pelgrimstocht 2017: Via Sancti Alexander a Martini

De Ster van Burgum krijgt er voor de 15e keer weer een straaltje bij! Op zaterdag 8 april, voor de Stille Week van Pasen, kunt u weer een spirituele wandeling maken. We lopen vanuit de PKN kerk van de (“sancti”) heilige Alexander te Rinsumageest de weg (“via”) naar de RK kerk van heilige Martinus in Burgum.
Laat u zich inspireren door woord, architectuur en landschap. Geniet van rust en stilte, cultuur en historie. Want behalve in de kerken hoort of ziet u iets over o.m. het v.m. klooster “Claerkamp”, het “Bûtenfjild” (“Schierstins” monnikenwerk), watergebied “de Houtwiel” en Keizersreed. 
Ervaar dat samen met uw medemens onderweg zijn heel boeiend kan zijn.
Vanuit de ontmoetingontstaat als vanzelf de verwondering en komt er ruimte voor zingeving. Pelgrimeren, als symbolisch beeld van onze levensweg, leert dat je steeds weer in vertrouwen met God op weg mag gaan.
Traditiegetrouw streeft de werkgroep er naar een route uit te zetten die, als vanouds, loopt richting einddoel Burgum en plm. 20 km. lang is.
Schrijf tijdig in en loop mee via religieus erfgoed en historische natuurroutes. Met gesprekken “die er toe doen” of juist wandelen in stilte.Met tussenstops en die van “brood en water” (instap mini-pelgrimage nabij Burgum) komen we aan in de RK kerk Sint Martinus, Hillamaweg 35 te Burgum. Hier eindigt de dag met een korte afsluitende vesper.

Onze pelgrimage kan inspelen op het 40-dagen thema met Pasen “Geloof in het leven”. Onderweg krijgt u koffie en soep, waarbij u wel zelf zorgdraagt voor eten en drinken.

Aantal deelnemers:     maximaal 50 personen

Startplaats:                  Alexander kerk, Rinsumageest (mini-pelgr. Zomerweg 9a, 14.15 uur )

Datum:                        zaterdag 8 april 2017

Starttijd:                     ongeveer 8.30 uur, inloop vanaf 8.15 uur.

Leiding:                      Werkgroep Pelgrimages Burgum

Bijdrage:                     € 5,00

Opgave:                      e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0511-462900   

Martinus (geb.316  Hongarije), nog als Romeins soldaat, deelt z’n mantel met een bedelaar.