De taakgroep ZWOE heeft als doelstelling het uitdragen van het evangelie en het bevorderen van gerechtigheid, zowel dichtbij als veraf. De afkorting ZWOE staat voor de terreinen waarop wij dit in praktijk willen brengen:

· Zending;

· Werelddiaconaat;

· Ontwikkelingssamenwerking;

· Evangelisatie;

De doelstelling proberen we op verschillende manieren in te vullen. Zo ondersteunen we projecten van christenen in de derde wereld, organiseren we speciale kerkdiensten, ondersteunen en promoten we acties van gemeenteleden en zamelen we op diverse manieren geld in voor activiteiten van Kerk in Actie.

Nieuws:

 • Na genoten te hebben van een welverdiende vakantie, heeft de taakgroep de eerste vergadering alweer achter de rug. Belangrijk voor onze nieuwe seizoen is dat we het contract met Kerk in Actie voor het steunen van Kinderen in de Knel met twee jaar hebben verlengd. Naast de projecten in India, Oeganda en Columbia die we de afgelopen twee jaar hebben gesteund, ondersteunen we nu ook een project in Ghana en een tweede in India. Hieronder leest detailinformatie over deze projecten.

  We hopen, met uw financiële en morele steun, een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het lot van vele kinderen in de  knel.

 • KINDEREN IN DE KNEL

  De ZWOE blijft ook de komende jaren de “Kinderen in de Knel”-projecten van Kerk in Actie steunen. Op de site van Kerk in Actie worden de diverse projecten nader toegelicht: 

  GHANA:

  Salamaty leefde als 10-jarig meisje op straat in Accra. Medewerkers van Agreds/Lifeline hebben haar 'gered' zoals ze het noemt. Ze leerde het kappersvak en runt nu haar eigen kapsalon in de regio waar ze vandaan kwam. Het is niet makkelijk. Daarom is ze blij met de begeleiding van Agreds. Ze is vastbesloten om er een succes van te maken, ook voor haar kinderen. Lees het verhaal van Salamaty.

  INDIA:

  kinderbeschermingscommissie houdt wijken vrij van kinderarbeid. Lees en deel het verhaal van Manunugalu.

  Sumathi leert kleding naaien en wil pas trouwen als ze 24 is. Lees het verhaal van Sumathi

  COLOMBIA:

  Jhon volgde een koksopleiding bij FPT. Lees het verhaal van kok Jhon

   OEGANDA:

  Straatkinderen die vanuit Kampala terugkeren naar Karamoja lopen tegen problemen aan. Door conflicten over land is het lastig een nieuw bestaan op te bouwen. Peter James van de Pinksterkerk in Oeganda bemiddelt bij het oplossen van dit soort conflicten. Lees hoe de Oegandese Pinksterkerk bemiddelt.

  Op de site van Kerk in Aktie leest u actuele informatie over de projecten van Kinderen in de Knel.

 • Naast dit centrale thema, ondersteunt de ZWOE ook nog de volgende projecten:

  Theologisch onderwijs in Zambia.
  De fam. Kroesbergen is inmiddels terug uit Zambia en onze ondersteuning is hiermee ook beëindigd. De blog die ze bijhouden over hun nieuwe activiteiten in Afrika kunt u hier nog steeds volgen.

  Eén van de door het echtpaar Kroesbergen opgeleide dominee’s, Tabitha Moyo, studeert momenteel in Groningen. Via haar heeft de taakgroep ZWOE een project ondersteund in het dorp Kamishisi in Zambia, waar de dorpsgemeenschap een kerk opbouwt.

  Project SHOMA
  Ondersteuning van SHOMA (project van fam. Niestijl in Tanzania). Dit project behelst het bouwen van een school voor weeskinderen. 

  Project PATO
  Ondersteuning op Papua Nieuw Guinea van kleinschalige cacaoboeren, waar onze dorpsgenoot Iko Zijlstra een belangrijke rol in speelt. Meer informatie vindt u in de nieuwsbrief.

  • FATHER BABU KENIA.

  De ZWOE ondersteunt in Kenia een weeshuis. Het wordt gerund door Father Babu en ons commisielid Cobi Luinstra is daar persoonlijk ter plekke geweest. Hieronder haar relaas.

  KENIA

  In oktober 2012 ben ik met mijn dochter Anna naar Kenia geweest om daar te helpen in een weeshuis. We kwamen daar in contact met Father Babu, een priester. Hij runde in Malindi een weeshuis met zo’n 25 kinderen. Hij had eigenlijk alleen zijn eigen priestersalaris om de kinderen te onderhouden. Omdat dat niet genoeg was ging hij elke maandag naar de markt om te bedelen voor eten en medicijnen voor de kinderen. Op deze wijze kon hij net het hoofd boven water houden met de kinderen. Als onderkomen huurde hij heel goedkoop een huis van een vrouw. Wij hoorden dat de vrouw dit huis voor zich zelf nodig had en dat Father Babu met de kinderen op straat zou komen te staan. Hij ging niet bij de pakken neerzitten en pakte het plan op om zelf een nieuw onderkomen te bouwen. Omdat het erg twijfelachtig was of hij hier in zou slagen heb ik beloofd hem te helpen. Bij terugkomst in Burgum heb ik de ZWOE en OPA benaderd om geld voor hem. Gelukkig kon ik op hun steun rekenen. Ook vanuit de kerk kreeg ik een tijdje geleden de opbrengst van een collecte in de Kruiskerk. En ik heb mijn familie en vrienden ingeschakeld. Al met al heeft hij inmiddels zo’n € 8.000 uit Burgum gekregen. Vooral hierdoor heeft hij inmiddels het nieuwe onderkomen vrijwel klaar. Hieronder ziet u enkele foto’s van het onderkomen. 

  Het laatste nieuws van Father Babu is erg positief:

  Dear Cobi,

  Greetings from Jombas Children's home!

  Very nice photoes!

  Thanks for the 108, 000Ksh you sent thru the Children's account for the children. Receive appreciation from our board. The Money is being spent to pay the worker who is taking care of the farm. Some already has gone to paying the credit we have been taking from a shop in Malindi!

  Since we started this with external kids from the community, the number has gone down. Some have been fortunate to find other schools as they improved drastically in their grades as   Others moved out due to various family issues. Our school at Jombas is there to assist the community around the village providing feeding program and education for families that are very poor.

  Two of our goats  have already given birth! One has  twins while the other has one but with more milk. From six we now have nine goats in total.

  We have an administrator who is our current housemother and incharge of Education. We have seven members of staff including the workman in the farm.  Am no longer working alone. We are a committee of seven members. Am the founder and member of the board of Jombas. So I have time for the Church since the workers take care of the home while I serve the people of God in the Church. We are preparing to plant again some water melon this time in small quantity. The other portion of land has maize.

  Stela is now in high school. Today we managed to reunite

  Stela with her family. The little boy was taken up by the family and Stela is going back to school tomorrow a very happy girl. We really thank God for this reunion.

  Am currently serving the Church nearby the Children's Home, Gongoni Parish as the assistant.

  From 120 birds we have 40 chicks now. They have provided proteins for our kids. The fourty can remain for eggs! Hope to write more tomorrow. A blessed night! Rev. Fr Babu.

  Giften kunt u overmaken op rekeningnummer NL 69 RABO 0320982580 t.n.v. Prot. Gem. Burgum. 

  Cobi Luinstra-Claus.

 

 

Contactpersonen:

Voorzitter: Wiebe Dijkstra, 463353
Secretaris: Henk Hoekstra, 461859

Contact:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

%MCEPASTEBIN%“De opbrengst van de collecte van zondag 6 maart was bestemd voor Kinderen in de Knel Oeganda.”

%MCEPASTEBIN%